torsdag 17 december 2009

Prins Bertil Bernadotte
Prins Bertil Bernadotte

Idrottsledare, Sverige, född 28/2 1912, död 5/1 1997, var under många år djupt engagerad i den svenska idrotten.
Bertil, svensk prins, hertig av Halland, amiral. Inom idrotten var han ordförande i Riksidrottsförbundet 1947-92 och i Sveriges Olympiska Kommitté 1947-97. En av de få som fått IOK:s Olympiska orden i både silver (1978) och guld (1988). Ordförande i Svenska Bilsportförbundet 1945-61, Svenska Golf- förbundet 1946-47 och i Sveriges Militära Idrottsförbund.

Prins Bertil kallades inte för inte "Idrottsprinsen".
Här utövar han en av sina favoritsporter, boule.

Det svenska kungahuset har sedan 1900-talets
början alltid varit stora supporters till idrottsrörelsen. Prins Bertil följde i sin fars och farfars spår och blev först en god idrottsman i friidrott och skridsko, senare
skicklig motorförare, golfare och boulespelare.

Det var en självklarhet för honom att överta ledande roller inom svensk idrott. Han vann stort på sin folklighet och förmåga att anpassa sig till varje situation.
Han talade med lärde på lärdes språk och med vanligt folk på deras. Spontan i sin glädje över svenska idrottsprestationer, som då han 1952 hoppade ned från hederstribunen och sprang in på planen för att gratulera "Ragge" Lundberg till stavbrons.

Prins Bertil var en av de som på allvar introducerade boulen i Sverige i mitten av 60-talet och har under sin livstid varit en flitig och viktig frontfigur för sportens spridning och acceptans i Sverige. Då Svenska Bouleförbundet (som bildades 1977) sökte in som oficiell sport i Riksidrottsförbundet låg mycket av Prins Bertils anda över sporten, vilket glädjande hjälpte.

För att hedra Prins Bertil och hans insatser för boulens spridning, inrättade bland annat Svenska Bouleförbundet
Prins Bertils Junior Cup som är något av det finaste man som ungdom kan delta i.

Tävlingen "Prins Bertils Junior Cup" arrangeras varje år och spelas som gruppspel. Varje distrikt deltar med 2 stycken dubbellag.


Källa: Svealands bouleförbund

1 kommentar:

Coccinelle sa...

Dessutom var Prins Bertil väldigt god vän med familjen Rofritsch i Frankrike. Familjen som driver inte helt okända La boule bleue.
Även en svensk vid namn Zabbar Neang var god vän med "the Prince"