söndag 13 december 2009

Järnskytte eller rasp?

De senaste åren har jag oftast gått som mitt/skytt vilket jag gillar. Mitt skott är att skjuta på järn alternativt 10 framför. Att raspa är inte något som jag gör mer än ett par gånger på en tävling när läge ges. I vissa lägen är ett raspskott det enda rätta, dubbla chanser, lille/kula, få med sig mer än ett klot vid skott. Mycket effektivt!

Men hur kan raspar vara så hatade?

Igår spelade jag Lussespelen i Lindome och sköt på som vanligt, enda fram. Första matchen gick sådär, träffade inte speciellt mycket men vi vann matchen. Match två samma sak, försök till järnskott som resulterade i perfekt längd, men precis bredvid. Då stod jag i valet att fortsätta skjuta på järnet o missa ELLER lägga ner dem framför o träffa och tom stanna ibland. Inget svårt val o nu gick vi på rasp.

Vad händer då vid min första rasp?

1,5 m kort, stannar inom 2 dm. Ok, skönt med en stann MEN vad händer i hallen? Jo, det är MINST 10 pers som skriker i högan skyn: VA FAN SYSSLAR DU MED!? SKJUT PÅ JÄRNET!

OK, raspa är inte godkänt i bouleSverige men vad som är ännu roligare är att minst 10 pers har ögonen på MIG när vi spelar en tävling! Det tycker jag är SÖTT.

Efter ett godkänt första skott så fortsätter jag att lägga ner skotten 1-1,5m framför o får med mig mycket stann o spelet flyter på lättare nu när vi har en skytt som gör sina klot. Men efter varje skott hör man gnäll o missnöjdsamhet i hallen:

"Varför skjuter han inte på järnet?"
"Fan vad kass han är! Landslagsspelare som raspar,
inte konstigt att Sverige inte vinner VM."
"Han får rulla mer pinne o springa i backar för det här håller inte"


- Nu är frågan så här:

Är det OK att raspa?


Jag anser att det är ok att raspa OM man går för att raspa. Det är inte ok att dra en på järnet, en 2m kort, en 2 dm kort, en bakom, en på järnet...
Mitt skott kommer att vara järnskott men jag tar mer än gärna till raspen när det behövs och jag anser att Sveriges boulespelare måste träna på att raspa. Det finns så många fördelar med att kunna denna spelstil.


/En stolt järnskytt OCH raspare


18 kommentarer:

Coccinelle sa...

Sett på en hel säsong finns det nog ingen skytt i Sverige som träffar fler skott på järnet än lite framför.

SM dom sista åren går på fotbollsplan. Effektivt att raspa! Varför inte göra det?

Varför rullar man inte läggen på en mjukbana? För dom inte är effektiva!

Enkelt!

Success_Star sa...

Vi måste utnyttja ALLA spelsätt för att bli något. Det behöver inte vara snygg. Är man på en bana där raspskytte premieras varför ska man då inte ta emot det. Är man på Lindomes parkering så är det järnskytte som gäller PUNKT SLUT. Fotbollsplan, lägg ner dem innan!

Mattias Thorell sa...

Jag är för raspar, eller rättare sagt. Gör som ni vill, bara det är med mening :)

MEN:
På SM i Växjö raspade ja grymt i dubbeln, stann på allt. I 8delen fick vi möta Marklund och Silverberg på asfaltsbanorna, där kunde inte jag raspa.
Jag var helt borta och kunde inte vänja mig vid att skluta på järn.

Där har man en fördel att alltid skjuta på järn!!

Success_Star sa...

Ska man välja ETT sätt att skjuta så är det helt klart på järn. Järnskott funkar på ALLA banor. Men det optimala för att bli så bra som man kan bli som boulespelare är att kunna BÅDA skyttestilarna. Att växla från järn till rasp är inte så svårt, men tvärtom, där kommer svårhet. Men med träning kan man allt.

Mattias Thorell sa...

Helt klart, håller med dig fullständigt!

Ante sa...

Det jobbiga om man raspar är att om man möter nån rutinerad skytt så blir det hånfulla blickar och diverse korkade komentarer,varpå många noviser knäcks.Vissa av dom/er FATTAR helt enkelt inte att många inte kan järnträffa utan kör på med rasp vare sig det är "rätt" underlag eller inte.
Komentare som "Boule ska inte liras på fotbollsplan" är jag för min del fet-trött på.Bara att gilla läget och inse att motståndaren lirar på samma underlag.

Köhalmi sa...

Jag är naturligtvis för båda, jag kommer snart att ha lärt mig skjuta på järnet också:)
Men det är definitivt som rille skriver, mycket träning gör att man klarar av att gå från järn-rasp-järn igen utan att det påverkar särskilt mycket.

Raspa mer!!:)

Anonymous sa...

tyvärr kommer det fram massa tomtar så här års och de tror att boule enbart handlar om järnskott.
fortsätt som du gör !

Success_Star sa...

Ibland är det mest effektivt med rasp, så är det bara.
Har alltid gått på järnet men det senaste året har jag även börjat använda rasp, spela ut m.m för att skapa fördelar för mig o mitt lag. Kloten man träffar behöver inte alltid dö.

Men jag måste också säga att om man drar en raspträff o den inte är med mening.. då är det fan inte kul att vara motståndare... ;)

Success_Star sa...

Om man inte KAN skjuta på järn o tar till raspskotten så gör man det bästa av situationen, oavsett om det är rätt underlag för detta eller ej.

Det Ante sa om att det är lika underlag för båda läger är SÅ SANT.
DOCK passar vissa underlag bättre för vissa än för andra.

Herman sa...

Bra att en elitspelare lyfter fram sådant!

Ante sa...

Prexis vad jag oxå tycker,Herman.Bra Rille.Desutom har Rille underkastat dig detta med behovet av flås...som jag då tyck är näxtan viktigare än själva hysteriet.

Anonymous sa...

Att skjuta på järnet är bara ett annat sätt att visa sig med stor kewk, (ja jag har en liten :P).

Dvs, någon som har uppfunnit att det är macho panacho...

OBS: det bästa jag vet inom boulen är att raspa vs Henke, trampa nedslag vs Hombult och Skrika vs Kenny! ;),
Bara för att det är så kul! :)

// Raspdutt

Köhalmi sa...

Psykonicklas;)

Anonymous sa...

Skall det vara snyggt? Eller gäller resultatet? Gör det som man behärskar bäst och som leder till det bästa utfallet!!! Fick höra hela sommaren att jag sköt för lågt, men de tog på uppstuds . . hellre en träff än en snygg miss bakom . . fick hur mycket skit som helst för det av järn-förespråkare . . . men resultatet får tala . . ;). Retades bara lite med dig Rickard i Lindome! Tycker du gör helt rätt, ofta stör det motståndarna duktigt med, så de tänker mer på dina raspträffar än vad de borde koncentrera sig på :P hahahaha.

/ Marco.

Success_Star sa...

Ett ämne som upprör ;)

Anonymous sa...

Om det funkar och det man skall uträtta görs...så vad fanken.Det blir inga stilpoäng,har man klotet som skall bort fritt och synligt är det bara att raspa på.

Andreas

Köhalmi sa...

Jag håller med Rille, menar man att skjuta rasp är det både bra och effektivt, dessutom ganska svårt att behärska! Men dom som "tappar" skotten och får på en superfetkalle på en tappad tremetersrasp blir man ju bara......på;)