lördag 31 januari 2009

Svensk boules framtid

LINDOME Då var det dags för årets första juniorlandslags läger. Det hade samlat 12 av Sveriges bästa juniorer med den ovanliga sammansättningen av hälften tjejer.

Klockan 12 på lördagen samlades juniorerna och ledarna för att träna och umgås under två dagar. Lägret började med mat som en av föräldrarna lagat, spaghetti och köttfärssås med sallad. Efter maten var det dags för stationsövningar, en lägg och en skytte. Ledarna hade fått en grupp som skulle ledas under dagen och nu var det dags att kolla på spelarnas brister och färdigheter. Leif "Tullen" Rappner, förbundskapten, ville ha in ledarnas åsikter på spelarna och lämna ut formulär att fylla i. Ledarna för dagen var Rickard Nilsson, Henrik Hugosson, Sara Lindelöf och Matilda Boström, alla med stora erfarenheter av landslagsspel. 

"Varför skjuter vi?"
Tullen satte killarna mot killarna, Alex, Loo och Lars (coach Rickard) mot Sigurd, Nicklas och Adam (coach Henrik). Genom en överenskommelse mellan coacherna kom de fram till att de skulle spela tufft, ta för övertramp och andra felaktigheter. Den första som bröt mot reglerna var Nicklas Carlén med ett övertramp. Klotet diskades och detta förvånade spelarna men sen höll de sig till reglerna. Taktiken diskuterades fritt inom laget med coachen och när spelarna tog egna initiativ så fick de förklara varför de gjorde som de gjorde. 

"Coach kommer jag aldrig att bli"
Den största kampen stod nog mellan coacherna, en match som ingen ville förlora. Båda gjorde sitt yttersta för att få sina spelare att prestera bra boule och tänka boule. Reglerna i denna match var dock an
norlunda, när någon hade ledningen med 2p fick de ett klot mindre i laget, 4p gav 2 klot mindre. En rolig spelform, när man ledde stort så fick man börja rundorna med en "dubbelbom". Matchen tog slut när Sigurd slog till med en carreau för match.
  - Coach kommer jag aldrig att bli, inte min grej, en match en förlust, säger en besviken Rickard Nilsson direkt efter matchen. 
Men han tar tillbaka det hela senare när han lugnat ner sig efter nederlaget mot Henrik. 
  - Coach skulle vara kul att vara, tex på ett mästerskap för juniorer. Vi får se vad som händer i framtiden, men just nu är jag inte redo för något sådant uppdrag. Taktiken är inte min starka sida, uppger Rickard för Petra Jivde SportPosten. 

"Mer tjejer bland juniorerna"
Sara och Matilda hade även de var sitt lag att ta hand om. De hade hand om tjejerna, 6 stycken tjejer, kul att se tjejer i juniorlandslag. Det brukar vara killar till 99 % men nu är det endast 50 %. 
  - Skönt att se att tjejerna kommer så starkt på junior sidan, vi behöver mer tjejer inom boulen, säger Rickard till Petra Jivde SportPosten. 
Något som jag var imponerad av var deras stilar, många av dem hade jätte fina pendlar, mjuka handleder. Vem som än har lärt dem detta har i alla fall gjort ett bra jobb. Har hört att Morgan Frick varit inblandade i tvillingarna  Emma och Rebecka från Motala. 
De andra tjejerna var: Nanna, Fenja, Amanda och Ida.

"Framtida medaljörer"
Nu väntade fika, bullar med skinka/ost med en bit gurka. Det hela sköljdes ner med apelsinjuice. Ett stort fat med bananer ställdes även fram. Det var dags för de inbjudna ledarna att lämna hallen men först skulle det tas foto. Spelarna och ledarna ställdes upp mot en vägg och kamerablixtarna smattrade på, vem vet, kanske fotograferades några av Sveriges framtida medaljörer på de stora mästerskapen. 

Boule, en sport för pensionärer? Tveksamt efter att sett dessa underbara ungdomar brinna för sin sport.

Text: Petra Jivde
Foto: Rickard Nilsson
Mia Pedersen

10 kommentarer:

Ante sa...

Gutt jobb av er.Men farhågor om pensionärsport är nog sanna...tyvär.Ju längre norrut i landet vi kommer...desto färre allmänna hallar.Å därmed färre plattser att ta med kidzen till.
Å hallar häruppe dröjer...vi har helt enkelt inte dom möjligheter (hyror,mark å dyl) som "byhålorna" i zörr har.Folk som vill finns nog,menmen.Hoppet om junisar te boulen står helt klarrt te zörr.

Mattias Thorell sa...

Kul läsning! Å jävligt bra skrivet, som vanligt;)

Success_Star sa...

Ja det är kul att det finns ett juniorlandslag, utan juniorer är vi illa på det... =/

Coccinelle sa...

Gjorde något liknande i Skövde för ett antal år sedan.. Och dom blev jätte nöjda dom med. Det är något man bara måste ställa upp på om man har möjlighet. Det är nästan en PLIKT!
Men den klubbens juniorer finns nog inte direkt längre inom boulen.. Så man kan ju fråga sig om man gjorde ett så bra jobb ändå.. ;) haha

Success_Star sa...

Haha..du det var illa..! haha.. vet inte om de jag hade hand om gillade det jag gjorde, men jag var där iaf, o ställde upp för juniorerna.. vet själv att om något sådant hade hänt när jag var liten så hade man blivit jävligt glad... men det är lite annorlunda nu för tiden, juniorerna är mer inne i gemenskapen bland de öppna än hur det var förr när man blev glad när någon av de stora spelarna ens sa hej... =)

Köhalmi sa...

Vilket bouleshit,
Jag å Kenny hade dig bland andra på diverse olika läger under ett par års tid då du bara var liten spellevink. Det är ju därför du är där du är idag!!

Success_Star sa...

Vilket läger då!? Vet att Kenny var med på ett Ystadläger.. något annat kommer jag inte ihåg... antingen så har ni inte varit ledare till mig eller så gjorde ni så dåligt intryck att jag inte kommer ihåg det ;)

Köhalmi sa...

Ja, Ystad lägret och minst ett läger i Malmöhallen, på den tiden hade vi läger tillsammans med det som då hette västsvenska distriktet. Ledare var Roger Svensson, Roger "Busen" Jönsson och tränare var Kenny Nilsson och undertackand.

Success_Star sa...

Något svagt minne men detta är ju inte landslagsläger? Aja, shit the same, jag får ge tillbaka till er med...läger i mars med mig som ledare? ;)

Herman sa...

Jag vart grymt impad av tvillingsystrarna från Motala under vårt SM i somras. På centercourten presterade dom riktigt bra boule!