fredag 23 januari 2009

Svenska Cupen (dam)

"Äntligen"
ÅSTORP
Svenska Cupen dam i Åstorp hade lockat 7 lag från 6 klubbar, Tyringe Boulegetingarna, arrangörerna, hade 2 lag. På pappret skulle det stå mellan Coccinelle och Åstorp, klubbar med SM-guld och VM-spel i bagaget.

Redan på morgonens samling blev det splittrade åsikter om det skulle spelas under en eller två dagar och det beslutades att det skulle bestämmas efter första omgången, kvartsfinalen. Anledningen var den att förra årets kval inte hade tagit slut förrän efter midnatt på lördagen men nu gick första omgången så pass snabbt att arrangörerna och representanter från Sydsvenska Bouleförbundet tog beslutet att spela klart på en dag.

"Kvartsfinaler"
Rövarekulan besegrade Tyringe 1 efter att legat under med 1-2 inför de sista två dubblarna men de lyckades knipa dem och gick vidare till semifinal. Där fick de möta Åstorp som även de vänt 1-2 underläge. - Måste säga att det är starkt, svårt att vinna två måstematcher, trots att motståndarna toppar, säger Rickard Nilsson. Det enda lag som inte var direkt hotade var Malmö laget Coccinelle, de besegrade Tyringe 2 med 3-1. - Vi är här för att gå till vårat första cupslutspel i damklassen, säger Kenneth Köhalmi, lagledare och coach tillsammans med Rickard Nilsson.

"Förbundskaptenen på plats"
Magnus Wedel, UK för U23 dam anlände till hallen under förmiddagen för att kolla på lite spelare inför EM kvalet i U23 som spelas i mars. Det var inte så många i hallen som var inom åldersgränsen men han fick de svar han sökte. Han hade en lista på 35 personer där han ska hitta fyra stycken som ska representera Sveriges färger.


"Fan vad skönt!"
Nu var det dags för semifinal, vinnarna skulle gå till slutspel i slutet av februari, även detta i Tyringe. Åstorp gjorde proceduren kort med Rövarekulan genom att vinna den sista dubbeln med 13-0. - Här lyckades toppningen, Lotta Bromér och Sandra Jönsson vann enkelt över RVK´s Marette och Ulla, intygar Rickard.
Den andra semifinalen, som kunde blivit en nagelbitare började med att Emma Köhalmi och Matilda Boström, CPC, körde över Linda Bengtsson och Anna Jönsson med 13-0! Fantastiskt spel av Coccinelle, stabilt lägg- och skyttespel. Men de andra matchen var lika ojämn, 1-13 och spänningen var kvar i mötet.

Trippeln, som ska avgöra vem som har pressen på sig inför de avslutande dubblarna blev dock inte direkt spännande. CPC får en lätt 4a i första runda efter plusande på läggen och en carreau av Matilda. Poängen trillar in, dock tar inte CPC riktigt sina läge, 5-0 i klot efter att LBO kastat bort alla sina klot på Emmas första lägg resulterar bara i en trea. I slutet av matchen, i en viktig runda, tar Coccinelle en trea upp till 11-4 efter två klockrena carreauer av Matilda och Elisabeths bra lägg trots att Eva Carlsson, fd landslagsspelare, stängt spelet. Matchen slutar 13-4 och nu ligger pressen på La Boule d´Or´s damer.

"Nervöst på bänken"
Coccinelle spelade ut sitt starka kort, Emma o Matilda mot Monika och Eva. Men början var hemskt, 0-5 efter första runda. CPC kommer igen men oftast är det LBO som avgår med poängen i rundorna, ofta efter att Monkan räddat dem med grymma lägg. Matilda skjuter många sjuka skott, 5 carreuar men CPC väljer att byta efter att de vattnat 6 klot under samma runda som dock bara ger 1p till LBO. Bytet ger inte direkt någon verkan men vid 4-11 tar de en fyra som jämnar till matchen, 8-11.

Samtidigt spelar Elisabeth och Kerstin mot Linda och Lina och här är det tvärtom, CPC trillar iväg efter bra skytte av Elisabeth och Kerstin gör sin bästa match för dagen när det behövs som mest. De vinner enkelt med 13-5 och Coccinelle Petanque Club är vidare till slutspel i svenska cupen dam! Så underbart är orden på alla CPC´s damer och lagledare.

"Betydelselös final"
Egentligen kunde man hoppat över finalen men man måste ha placeringarna klara inför slutspelet. Coccinelle mot Åstorp, det blev som på pappret. Nu hade Kenneth gjort ändringar i laget, man splittrade Emma och Tilda i dubblarna. - Vi gör ett byte för att spela ihop laget, att alla ska lära känna varandra, säger Kenneth. Nu sattes Emma o Bettan ihop medan Tilda spelade med Jenny. De senare fick det svårt emot Lisa Köhalmi och Birgitta Bengtsson, även kallad Gittan. Lisa spelar bra på läggen medans Gittan har det lilla extra med sig, lillen till eget, korta skott som tar men sådan är boulen. Matchen slutar 6-13.

Men det "nya" laget, Emma och Bettan vinner lätt med 13-2 över Lotta Bromér och Nina Roth. Emma hade det lite segt på skotten med efter att skjutit 3 träff samma runda skriker hon "Äntligen!".

Trippeln blir en snabb match även denna 13-2 till CPC. De spelar bra boule, mycket stann av Tilda, Bettan som går som läggare lägger kanon och Emma gör vad hon ska.
- Imponerande, så här vill jag se dem spela alltid, säger Rickard.

Nu var det ÅST som hade pressen på sig och var tvungen att vinna båda dubblarna.
Lisa och Gittan gjorde sitt och vann med 13-6.
Samtidigt har CPC spelat till sig en ledning med 11-6 efter att Åstorp i några rundor spridit sina klot över hela hallen men dessa lägen tar inte CPC vara på som de ska. Men till sist kan de ta de sista två poängen och vinna matchen med 13-9 och Coccinelle är vinnare av södra kvalet.

"Mitt bästa skytte på länge"
Coccinelle PC gjorde ett bra kval. Nyförvärven, Jenny Nilsson och Kerstin Hjelm gjorde bra ifrån sig och kom väl in i laget. - Svårt att spela med någon man inte spelat med förr men det såg bra ut, säger Rickard. På frågan: Hur känns det? ställd till Matilda blev svaret: " - Mitt bästa skytte på länge, skönt att hitta det".

Nu väntar slutspel för Coccinelles damer. Helgen innan kvalet kommer delar av klubblaget att respresentera damlandslaget i SWIOn, Swedish Indoor Open. En bra uppvärmning för
Emma, Elisabeth och Matilda.




Text & Foto: Rickard Nilsson

22 kommentarer:

Coccinelle sa...

GO CPC GO

Ante sa...

Vinner ni första så blire LBO.Lyck,ANTE till :-).Ähh...kör hårt.
Får man fråga en sak...går det att hitta era medl nånstans?
Och Alex...var har han tagit vägen?Slutat?
Inge svar = ok,men nyyfiken ju.

Ante sa...

Skulle faen ge 1000 spänn för å få va i Tyringe i morgon.Men...jag oooorkar inte :-)

Coccinelle sa...

Ante..
Våra medlemmar finns överallt precis som LBO´s eller LID´s medlemmar...

Alex har varit frånvarande en tid men är tillbaka å tränar nu... :)

Mattias Thorell sa...

Pimmen, Ante mena nog om era medlemmar finns på någon lista. Att ni syns ute, e han medveten om;)

Ante sa...

Tack Mattias.Helt rätt.Tyckte bara det skulle va kul å gämföra med Sibirianerna å LBO:s 8 bässta.

Coccinelle sa...

Våra medlemmar typ... Hmm..
Rille
Kenneth
Krille
Emma
Matilda
Jag
Alex
Ibrahima
Mohammed Ghettas
Christer
Busch
Micke
Kjerstin
Kjerstin
Jenny
Niklas
Jocke
Patrik
Å säkert någon ja inte hade i tankarna just nu...

Ante sa...

Oki.Tack.LITE klokare blev jag i alla fall :-).

Success_Star sa...

Vi gick vidare till finalspel, så underbart, tjejerna spelade hur bra som helst idag, stolt coach...tillsammans med Kenneth då =) Ante, behöver jag svara på din fråga? Tycker att Jocke gjort det så då slipper jag =) Alex är på gång igen, vilket är underbart! Ses och jag skriver om helgen nästa vecka.. eller kanske redan imorgon... =) Har nerskrivit allt som hänt så man inte glömmer någontin =)

Ante sa...

Ahmen...GRATTZ da för faen :-)Ähh...vi tar er i öppen i stället...hehe.

Ivar sa...

Ante:
Albin P
Tove N
Robin J
Jens T
Matte H
Jesper S
Björn I
Sofia I
Ingrid W
Staffan S
Robban B
Filip G
Björn Folke J
Daniel H
Hannes H

Tror att det är dessa som har löst lic 2009 och som är i träning just nu. Sedan är det ett gäng till som brukar vakna med vårsolen!

Ante sa...

Tack Ivar.
Med res för att jag inte känner till alla CPC:are som Pimmen räknade upp...så ser Sibirien klart starkare ut :-).

Coccinelle sa...

Ante..
Absolut... :) De gör dom.. Men dom kan inte ha alla på banan samtidigt... ;) Förra året var vi starkare än dom. Sett över en hel hets bild. I år kanske det är deras tur.. Och tro mina ord.. 2010 är vi tillbaka på tronen IGEN! Om vi inte behåller den iår.. För då kommer vi bara behålla kronan på huvudet en lång tid framöver..... :p

Ante sa...

Hehe.Nåå...du har nog rätt.Förlusten av Henke e nog jobbig för er oxå.Hops ni får ihop,ett.
Sibirien har fått 2 jäkligt bra lirare i Matte Budd Hamberg å Jensa Tzar Tereschenko.Lovar...dom var bra i BOO...och blir bra mycket bättre i Sibirien.
Men...vi vet ju alla att LBO kommer att moza i år :-)

Hoffa sa...

Boo blir grymma i slutspelet för tjejerna. Slog både SIT och BSJ i stockholms kval.
Nästa grej för mej blir att lira SWIO. Vi är ett gäng som kommer ner och bor på det mycket trevliga Mattisgården utanför Helsingborg.

Success_Star sa...

dam cupen kan bli intressant, CPC var bättre än jag trodde, presterade ofta en fantastiskt spel, ska bli kul att se vad det kan åstadkomma.

Öppna kvalet kan bli ett getingbo, man får se SCP som favoriter men finns många lag som kan lägga sig i, CPC, LID, LBO HPK m.m .. ska bli kul!

Coccinelle sa...

Man ska inte räkna bort NOBEL.. Dom e alltid borträknade i svenska cupen. Men gör livet surare för en del lag varje år... :/

Success_Star sa...

Oj, glömde Nobel, de är alltid bra i klubbsammanhang... kommer att bli en rolig tävling! =)

Anonymous sa...

Bra flickor!

Som UK för Coccinelle kan jag medge till intresserade att vi kommer ställa upp med en åttamanna trupp som är Sveriges bästa ;o)Förlusten av Henke kommer inte bli märkbar då Alex inte deltog i Europacupens kvartsfinal samt finalspelet i Italien där vi snuddar vid silvret. Sedan har vi kusinen till världsrekordinnehavaren i skytte VM från Senegal Ibrahima som gör sin seriösa debut för CPC i cupen. Jag och Kölle kommer vara tränade tills dess(såg någon skrivit/undrat om de). Träningen börjar idag tisdag för oss här nere i Skåne inför damfinalen och öppna cupen. Själv gör jag comeback nästa tisdag, då jag inte rört kloten sedan 24-timmars. LBO tar hem öppna cupen? Ska man börja skratta eller gråta ;o)CPC Damerna stod med näsdukar och vinkade farväl av LBOs damer redan i kvalet ;o) Slår någon Coccinelle är det bara att gratulera att ni slagit en av Europas toppklubbar! Lilja =)

Success_Star sa...

Här var vi kaxiga..hehe.. men ska man slå oss så får man spela bra, sant, men finns klubbar som kan besegra oss så det blir en tight cup. Ska bli kul!

Ante sa...

Lilja??E de ERAN Alban de?:-)

Anonymous sa...

Ante, blanda inte in mig med Sibirianer;o) Skrev de lite med glimten i ögat! De är stor skillnad=)K.Lilja