måndag 29 mars 2010

Strukturerad vs Slumpmässig


Slumpmässig träning 
- Skott
Kula bakom, mitten kulan 
- Lägg
Genom två kulor, kula in i ring 
1 kula per övning, 5 rundor, två omgångar (40 klot) 
Därefter singelspel där jag förlorade med 6-13 efter haft ledningen 
med 6-1.
- 1h 20min
Under helgen fick vi ta del av en undersökning inom golfen där man 
undersökte hur träningen utförs för bästa resultat.
- Slumpmässig - olika kast, olika övningar
- Strukturerad - samma kast efter varandra 
 
Slumpmässig och strukturerad träning
Alla skott (100) först sen alla lägg (100) eller några skott (10) därefter några lägg (10) och där upprepa detta 10 ggr. Man skulle även kunna ta ett skott, ett lägg och upprepa detta 100 ggr. Det första alternativet heter strukturerad träning och det sista slumpmässig träning. Det andra kallas strukturerad slumpmässig.

Frågan är då, vilket av alternativen är mest effektivt?
I ett stort antal liknande experiment har det nämligen visat sig att man presterar klart bättre om man tränar på ett strukturerat sätt. utförandet blir snabbt bättre, till skillnad från den slumpmässiga träningsformen där prestationsutvecklingen går klart långsammare.
Låter man två grupper testa strukturerad och slumpmässig träning kommer man under dessa träningspass se att de som tränat strukturerat utvecklas snabbast. Alltså, att nöta samma kast  om och om igen leder till snabbare utveckling. 
Men testar vi de båda gruppernas förmåga vid ett senare tillfälle, tex ett par dagar efter att träningen upphört eller under slumpmässiga förhållanden, tex på tävling, då kommer det visa sig att de som tränat på ett slumpmässigt sätt presterar bättre. De kommer inte att prestera bättre än under träningsperioden men inte så mycket sämre heller. De som tränat strukturerat kommer däremot att ha förlorat nästan all effekt av träningen. 
Det verkar alltså som att vi kan välja mellan att träna på ett sätt som gör att vi presterar bra under själva träningspasset eller på ett sätt som gör att vi presterar bra på längre sikt och under verkliga förhållanden. Inlärning innebär att prestationsutvecklingen är långvarig. Däremot kan vi dra slutsatsen att den slumpmässiga träningen leder till större inlärning än vad de strukturerade träningen gör. Den strukturerade träningen leder till snabba prestationsförbättringar men dess effekt avtar snabbt och överföringen till en verklig spelsituation är väldigt liten. Den gamla sanningen "det är väl bara till att nöta..." gäller alltså inte, åtminstone inte om vi vill lära oss något på sikt.
Fredrik Westerlund

10 kommentarer:

Lärarjäveln sa...

Intressant!

Anonym sa...

Jag tillhör dom som förmodligen tränar hellre en tävlar...och därmed är mitt omdömme lika gott som ngn annans.Min menïng är att man blir klart sämre totalt sätt om man enbart står och tränar skott alt lägg.Träningen ska vara mixad på ALLT.Framspel,Inspel...lägga bakom,putta lille,särspel...o.s.v.Står man och gör en å samma sak 100 ggr så är fokusen/koncentration fullständigt väck efter 40.

Jisses...behövde dom en undersökning för DETTA?
Ante.

Lärarjäveln sa...

I all idrott finns det "en skola" i att upprepningar är av godo, Ante. Det har också resultat i vissa kulturer, t.ex. gamla under kommunisperioden i öststaterna där d aktiva drillades/plågades till framgång i flertalet sporter. I precisionssporter kan jag än mer förstå tanken bakom att man ska nöta in en rörelse, men skönt att det finns forskning som motbevisar teorin.

gere sa...

Det är lite intressant att han talar om om forskning i sina artiklar men refererar inte till någon undersökning. Hur ska man då kunna syna kvalitén på undersökningen. Men jag håller med om att det är en spännande tanke.

gere

Anonym sa...

Jättekul, tränat helt fel. Skoja bara, mycket intressant läsning. Jag gör som Ante skottar max 1 timme de tappas för mycket fockus vid längre träningar. Kvalite före kvantitet, finns de någon undersökning om att vila sig i form.Håller på med de sistnämnda just nu. Conny

Ante sa...

En 3-stegs-hoppare tränar inte ENBART 3-steg,herman.Förmodligen väldigt lite faxtiskt.Tillåmed gamla öststatarna körde flexibel träning,men käkade nog mer roliga tabletter än normala idrotare gör :-).Ta vad ni vill för sport...fotbollsspelare kör ej enbart med boll,snarare mindre med boll än utan faxtiskt.Hockey,Handboll...bandy...likadant.
Tror själv att en som ska gå skytt i ett boulelag ett år framåt skulle få spader om han enbart tränade skytte detta år.
Har man sånna tankar så är ju nya sattsningen ala UK/FK helt menngslös :-).Ahhja...det är vad jag TROR ;-).

Rickard Nilsson sa...

Jag kan lätt säga att jag inte tränat slumpmässigt genom året, mer strukturerat. 30 min kula bakom. Men nu ska jag ändra lite i upplägget men anser ändå att strukturerad träning är något att använda på försäsongen, att få igång armen. Finns inget rätt sätt att träna, alla är vi olika o reagerar olika på träningsupplägg.

Vila sig i form? Suget lär iaf vara stort, aldrig en nackdel.

Anonym sa...

Ante! I dagens fotboll har man med boll i träningen nästan hela tiden á la Barcelona (BP)! Förhoppningsvis kommer detta att leda till en mkt bättre teknik hos svenska fotbollsspelare!! Träna utan boll det var när jag växte upp (och du var tränare) tiderna förändras...

Bobbby B

Anonym sa...

Boule är en precisionssport precis som tex dart. Då är det strukturerad träning som gäller. 1000 skott. 1000 lägg. Man mäste nöta och nöta tills det sitter i ryggmärgen.

Rickard Nilsson sa...

Att skjuta så många skott i rad gör att man kommer att kasta x antal klot utan att tänka efter vad man gör rätt eller fel.

Att man kör enbart strukturerad allternativt bara slumpmässigt är nog ingen bra idé. En blandning av dessa två är nog att föredra. Man måste hitta en träningsmetod som passar en själv, finns ingen metod som passar alla.