tisdag 9 februari 2010

Albin Plantin siktar mot stjärnorna
BOULE Matchhjälten Albin Plantin satte avgörande skottet för SM guldet under en sommardag i Växjö

- Min skönaste seger, kul att få visa folk som tvivlade på mig o Folke (Björn Johansson red anm) att anledningen till att vårat lag går bra är att alla delar tar sitt ansvar och hjälper varandra. Dessutom första gången som mitt skytte har varit riktigt bra i ett stort sammanhang.

Albin började med boulen 1993 efter att familjen Plantin varit och tittat på Björn Ivarsson (morbror till Albin) som spelade SM. Hela familjen fastnade för sporten men anledningen till att Albin fortsatte var nog de två medaljerna han tog under sitt första SM (guld och silver) och ett som han själv säger skönt stöd från familjen. Att lira med systern Emelie var även detta en bidragande faktor. Om de kommer att regera på banorna igen återstår att se men att Albin saknar Emelie på banorna råder det inget tvivel om.

Han har nu lämnat den familjestartade klubben Boula Bra Va för att söka lyckan i stockholmsklubben Sibirien CP. Två nystartade klubbar, varför inte gå till en befintlig?

"Petanque kan vara vacker och bra på samma gång"

- Jag personligen var inte med och startade klubben, men den kom till för att visa att sporten Petanque kan vara vacker och bra på samma gång. Bidra till att sporten kan bli en bra tv sport osv. Försöka få gemena man att haja att boule är coolt att hålla på med. Det arbetet försöker vi alltid hålla aktivt både genom boulen och genom boulebar där många från klubben jobbar eller har jobbat.

Albin har sedan 2006 spelat tillsammans med morbror Björn Ivarsson och Björn Folke Johansson i SCP. Men de spelade redan 2005 tillsammans i landslagskvalet (se bild, 3a). Men nu spelar de i regel alla tävlingar tillsammans där de tre är lediga.
- Kanske inte så konstigt då vi även utanför planen är bästa polare och känner varandra extremt bra.


Huvudmålet nås med träning
- Att ha roligt är det viktigaste. Ska man nämna mer prestationsmässigt så är det klart att vi någon gång hoppas på att spela VM tillsammans och det tränar vi väldigt mycket för. Just nu tränas det 5 pass i veckan, ge och ta ett, inklusive tävlingar. Det blir mycket träning ensam då det inte alltid är så lätt att passa in tider då alla kan eftersom alla har många bollar i luften. Blir oftast mellan 1 och 2 pass i veckan då alla är samlade.

"Märkte under förra året att man blir faktiskt bättre av att träna mycket"

Albin får frågan: Bästa tips för dem som vill bli lika bra som dig? Svaret blir ett svar som alla boulespelare borde läsa och fundera igenom.
- Träna mycket, ta alltid ansvar för dina klot, tur och otur avgör aldrig matcher, lär av spelare du tycker är bättre och våga fråga men framförallt kom ihåg att det är glädje som gör att man spelar. Tappar man den tillsammans med glöden har man ingenting

Själv så tränar Albin mycket mängdträning för att få upp procenten på träffar. T ex skjuta 100 skott för att träffa så många som möjligt. Han tränar mest skytte under det här året och ska under nästa höst till vår träna lägg. Det läggs även in en del mentalträning.
- Det som jag är mest stolt över där är att förr brydde jag mig väldigt mycket om tur och otur men har kommit till insikten och klarheten att man aldrig förlorar en match pga det.

Tekniskt har han tränat mycket på att få bort de väldigt korta skotten men det sker trots det olycksfall i arbetet som han själv uttrycker det.

Synen på svensk boule
Här har Albin ett kort och konsist svar plus en uppmaning.
- Jag tror att de som är riktigt bra nu är bättre vad svensk boule någonsin varit och att nivån har höjts generellt. Däremot skulle det inte skada med ett större antal som spelar och där bär alla ansvar att ta hand om de nya man ser på tävlingar, kanske framförallt de som anses vara "stjärnor".

Själv drömmer han om ett slagkraftigt landslag där han självklart själv är med i laget och som spelmässigt förtjänar en medalj på ett mästerskap.
- Alltså inte en slumpmedalj för att vi råkat toppa formen till just det mästerskapet utan verkligen vara så bra. Det skulle vara en grym känsla!

De nya reglerna om fys
Mycket bra, för att palla hålla fokus flera dagar i rad som det oftast krävs på stora tävlingar så man måste vara grundtränad och det kan man bli på många sätt.

Musik, skor och plugg
Albin lever en stressig vardag och kopplar av med lugn musik såsom Jack Johnson och Neil Young. Men han gör ingen hemlighet av att han är en sucker för oldschool hiphop typ Vanilla Ice, MC Hammer och NWA. Sibirianerna lider av skofetism men Albin är själv inte så mycket för just skor men han nämner ändå ett par låga Converse som ingick i "red" kampanjen som Bono körde för några år sedan.
-Synd bara att man får så osköna skavisar av dem.

När han inte spelar boule och headbangar till musik jobbar han som bouleinstruktör på kvällarna på Boulebar mellan 2-4 dagar i veckan och lär folk att spela boule dessutom pluggar Albin heltid på GIH för att bli idrott- och ev historia lärare.

I helgen spelades Kronäng Cup och Albin hade tagit sig ner till gruset i Borås för att testa sina skills inför stundande SWIO. Laget med Albin och Lelle åkte ut redan i åttondelen mot Håkan Berg och Uffe Wallman.
- Är nöjd med insatsen trots resultatet för vi gav allt och kämpade hårt, men det räckte inte den här gången.

Text: Rickard Nilsson
Foto: youtube.com o SS

14 kommentarer:

Carlén sa...

Bra skrivet rickard !

Anonym sa...

Yep,myycket bra.Och Albin har växt mycket hos mig sen han ägnar tid åt BOO:s damer mm oxå.Hur har killen tid med det,plugg å egen träning eg??? :-).
Ante

Rickard Nilsson sa...

Killen lever o andas boule =)

Går man tillbaka 1 år skulle jag kunnat halshugga den killen, kaxig som fan.. men nu diggar jag honom =)

Anders sa...

Håller med dig helt ut Rickard hahaha

Rickard Nilsson sa...

Anders vem?

Anders sa...

Singel kungen!!!!

Rickard Nilsson sa...

Den j-veln.... ;)

Unknown sa...

Håller också med ovanstående. Träffade första gången på honom i singel (SM) i Göteborg. Tycker att han utvecklats mkt både vad gäller boulen och som person.
Hans Lindroth

dagge sa...

Jag högaktar Albin för hans sätt att tackla motgångar på och utanför banan.
Kaxigheten döljer en mycket snäll och seriös kille.

Som ordförande i BOO är jag djupt tacksam för det han gör för vår klubbs damer.

Albin är Sveriges överlägset bästa spelare just nu och inom två år är han den vi talar om som den bäste spelare Sverige nånsin haft.

Till sist
Din blogg stiger stadigt i graderna success star.
Ett nöje att ha den i sina inlagda favoriter!

Rickard Nilsson sa...

Man tackar för komplimangerna, kul att läsa!

Anonym sa...

Tänk va bra att man får tycka vad man vill , Dagge!!

Men att Albin skulle vara Sverige´s överlägst bästa boule spelare är ju att ta i ordentligt. Tycker själv att grabben är duktig men utanför Stockholm finns det många många fler.
När han kommer vinna stora tävlingar utan Björn och Björn då kan även jag börja fundera. Men det är han ju knappast i närheten av. Grabben är en dussin spelare just nu som har hamnat i ett lag och som vill bli grym. Bara att önska honom lycka till.

Anonym sa...

Om vi nu i Sverige har ett dussin spelare (för det är väl det du menar!!!) av Albins kaliber så är jag inte ett dugg orolig för framtida internationella framgångar.

Mvh Brell
"Kjell Andersson 22339"

Anonym sa...

Vem bryr sig om anonyma tyck?.Kan va kul å läsa...men man ser ju direkt när dom inget kan om nånting.
Ante

Anonym sa...

Skulle vara roligt att veta vem som är så blind och okunnig om boule. Mest för att man vill ju hjälpa dem som har hamnat snett.

Ofta kul läsning och varierande bloggreportage, hoppas du kan blogga lite under SWIO.
Conny