onsdag 23 juli 2008

Borås Tidning SM


Han har flest medaljer från SM

– men vinner gärna många fler

Han började som sjuåring – nitton år senare är Rickard Nilsson den spelare som tagit flest SM-medaljer i hela Boule-Sverige.

Nu är Malmöpågen i Borås för att bättra på skörden ytterligare.
De svarta skorna med blå detaljer på har blivit gråa nedtill, precis som de oknutna snörena. Gruset på Ålgårdsplan har naturligtvis stor del av den grå färgen, men en inte alltför vild gissning är att det inte är den första grusplanen som de skorna besöker.

– Under sommarhalvåret blir det tävlingar varje helg, i åtminstone tre–fyra månader, säger Rickard Nilsson, flerfaldig svensk mästare i boule och som i söndags kväll vann ett nytt SM-brons i skytteklassen.

24 medaljer, varav nio guld, har det hunnit bli under åren för 26-åringen. Med det är han bäst i Sverige – någonsin. Fler medaljer är han dessutom ute efter.

– Jag ställer upp i samtliga grenar nu under SM och vill ta två medaljer till. Helst i trippeln, det är den största och bästa klassen – den med mest prestige.

Han började spela boule som sjuåring.

– Jag och pappa var ute och gick i en park när vi träffade ett par bekanta som spelade boule. De ville att vi skulle testa och det gjorde vi. Sedan började pappa i en klubb och han tyckte snabbt att jag skulle följa med och det gjorde jag, berättar Nilsson på bred skånska. Malmökillen har efter det aldrig ångrat att han började med boule:

– Nej, det gick så pass bra när jag var liten. Du vet hur det är, man vinner och vill fortsätta och man vinner igen, och på den vägen är det.

Ja, på nämnda vägen, från debuten som sjuåring, till gårdagens mixed-dubbel-spel, har det varit flera hållplatser. 6 VM och 15 SM har han hunnit med. Dessutom tre klubbyten. För två år sedan skapade Nilsson, tillsammans med ett par andra kompisar, klubben Coccinelle Petanque Club Malmö.

– Vi kände att vi ville ha något eget, och i dag är ungefär hälften av våra 25 medlemmar landslagsspelare, konstaterar Nilsson, samtidigt som hans spelpartner i mixed dubbel, tillika sambo, Matilda Boström kommer för att berätta att det snart är dags för 32-delsfinal.

Rickard och Matilda är seedade till final och vinner förhållandevis enkelt och snabbt, matchen mot Staffan Karp och Jeanette Olofsson från Umeå, 13–1.

Bara minuter efter segern är det dags för match igen. Denna gång mot Jennifer Andersson-Persson och Erik Janson från Skönsberg.

Matchen tar längre tid än den föregående, men segern är ändå ganska klar, när resultatet sammanfattas. 13–4 och Nilsson/Boström är klara för åttondelsfinal.

En åttondelsfinal som spelas i dag klockan nio på morgonen. Tidig uppgång alltså.

– Klockan sju får vi gå upp, säger Nilsson, suckar lite, och skrattar sedan.

Tidig uppgång kan det väl vara värt, när boule står på programmet.
Om det också står medaljer på programmet, får framtiden utvisa.


(Borås Tidning 080722. Oskar Pålsson. Foto: Anna Didriksson)

1 kommentar:

Anonym sa...

I like the way you wrote this kind of blog.


equity loans