fredag 27 november 2009

Teknikträning (skytte) del 1

Alla har vi olika tekniker när det kommer till att kasta kula. Skulle man studera spelarnas tekniker under vilken tävling som helst så skulle man bli förvånad över hur många olika sätt det finns för att få iväg ett järnklot.

Min egen teknik under åren har ändrats rätt mycket men har "alltid" haft en rak frampendel. Under mina första år som boulespelare hade jag en låg båge o sköt på kraft. När jag kom upp i 14-15 års åldern ändrades detta. Det var inget aktivt val jag gjorde utan det kom av sig själv. Högre båge och lugnare kast. Sen har det ändrats under åren som gått.

För ett par år sedan, säsongen 2007, hade bågen ännu en gång sänkts o det sköts på "kraft". Hela 2007 var en katastrof från början till slut. Skyttet var obefintligt under hela året o jag hade tankar på att lägga ner boulen. Det var verkligen ett tungt år. Under vintersäsongen 2007-2008 bestämde jag mig för att ge det en chans, ändra stilen, ändra tekniken. Det lades ner en del teknikträning under den vintern.

2008 flöt på med ok skytte. 2009 har gått över förväntan. Men inför 2010 är det dags att göra lite ändringar i tekniken. Detta kommer jag att återkomma med i ett annat inlägg.

2 kommentarer:

Lärarjäveln sa...

Eftersom du skriver i ämnet: vad är viktigast att tänka på när man tränar skytte?

Rickard Nilsson sa...

Koncentration. Hellre få fokuserade skott än många slarviga. Detta gäller till 99% men jag när jag ska komma igång efter en längre paus är många kast att föredra för att "vänja" armen vid detta. Men vid vanlig träning så gäller det att ha fokusen på topp för att träningen ska ge något. Tänk på tekniken, gör samma varje gång. Träna inte för långa pass då det är lätt att man tappar tekniken i slutet av passet. Övningen som jag använder till 99% är "skjuta bakre klotet". Man tränar på lyftet. Men glöm inte raspskotten, bra att kunna =)

Detta gäller för MIG, dock är vi alla olika.