Slumpmässig träning
- Skott
Kula bakom, mitten kulan
- Lägg
Genom två kulor, kula in i ring
1 kula per övning, 5 rundor, två omgångar (40 klot)
Därefter singelspel där jag förlorade med 6-13 efter haft ledningen
med 6-1.
- 1h 20min
Under helgen fick vi ta del av en undersökning inom golfen där man
undersökte hur träningen utförs för bästa resultat.
- Slumpmässig - olika kast, olika övningar
- Strukturerad - samma kast efter varandra
Slumpmässig och strukturerad träning
Alla skott (100) först sen alla lägg (100) eller några skott (10) därefter några lägg (10) och där upprepa detta 10 ggr. Man skulle även kunna ta ett skott, ett lägg och upprepa detta 100 ggr. Det första alternativet heter strukturerad träning och det sista slumpmässig träning. Det andra kallas strukturerad slumpmässig.
Frågan är då, vilket av alternativen är mest effektivt?
I ett stort antal liknande experiment har det nämligen visat sig att man presterar klart bättre om man tränar på ett strukturerat sätt. utförandet blir snabbt bättre, till skillnad från den slumpmässiga träningsformen där prestationsutvecklingen går klart långsammare.
Låter man två grupper testa strukturerad och slumpmässig träning kommer man under dessa träningspass se att de som tränat strukturerat utvecklas snabbast. Alltså, att nöta samma kast om och om igen leder till snabbare utveckling.
Men testar vi de båda gruppernas förmåga vid ett senare tillfälle, tex ett par dagar efter att träningen upphört eller under slumpmässiga förhållanden, tex på tävling, då kommer det visa sig att de som tränat på ett slumpmässigt sätt presterar bättre. De kommer inte att prestera bättre än under träningsperioden men inte så mycket sämre heller. De som tränat strukturerat kommer däremot att ha förlorat nästan all effekt av träningen.
Det verkar alltså som att vi kan välja mellan att träna på ett sätt som gör att vi presterar bra under själva träningspasset eller på ett sätt som gör att vi presterar bra på längre sikt och under verkliga förhållanden. Inlärning innebär att prestationsutvecklingen är långvarig. Däremot kan vi dra slutsatsen att den slumpmässiga träningen leder till större inlärning än vad de strukturerade träningen gör. Den strukturerade träningen leder till snabba prestationsförbättringar men dess effekt avtar snabbt och överföringen till en verklig spelsituation är väldigt liten. Den gamla sanningen "det är väl bara till att nöta..." gäller alltså inte, åtminstone inte om vi vill lära oss något på sikt.
Fredrik Westerlund